Marietje

MArietje's ouders en hun 4 kinderen - 1973

125 x 60 cm

Dit prachtig keramiek heeft Simone gemaakt om het gezin Hanssen-Withofs te eren. De ouders, 25 jaar getrouwd, staan centraal onder een volle zon. Ze zijn duidelijk herkenbaar met hun wapenschilden. Het schild van de vader toont een rijksappel, de wereldbol met normaal gezien een kruis erbovenop als symbool van de wereld die overwonnen is door het christendom. Maar hier is het kruis, zowel op de helm als op het schild, bewust omgekeerd weergegeven, omdat een voorouder van de familie Hanssen, een jurist geïnspireerd door de verlichte ideeën zoals in de Franse revolutie, antiklerikaal was.
Onder het wapenschild van mama Withofs, een groene boom met twee kleintjes eronder, staat de Latijnse spreuk: “Rubeant sub arbore rosae”, of "De rozen bloeien (roodkleurig) weelderig onder de boom"; anders gezegd: de kinderen floreren dankzij de bescherming en opvoeding van de ouders. Dit is het thema van heel het werk.
Elke ouder wordt hier geruggesteund door een boom. Aan de voet zijn ze met hun voorouders verbonden via de wapenschilden, maar beiden krijgen ze ook overvloedig zonnelicht en water uit kruiken. Beide ouders zijn geboren tussen 21 januari en 19 februari en daarom is waterman (kruiken) hun horoscoop. De vier kinderen zijn ook weergegeven via hun dierenriemteken: een jongen (geboren tussen 21 april en 21 mei) in het teken van de stier; twee kinderen, een meisje en een jongen (geboren tussen 22 mei en 20 juni) in het teken van de tweelingen en nog een jongen (geboren tussen 20 februari en 20 maart) behorend tot de vissen.
De vruchtbaarheid van het gezin heeft Simone weergegeven via wijntrossen, bessen, bloemen en een overvloed aan ranken waarin je dieren kan herkennen. De warmte van het gezin wordt gesuggereerd door het gebruik van bruine aardekleuren en tinten van pastelgroen naar blauw, waardoor het geheel heel lieflijk en zacht blijft. Vijftig jaar later straalt het hele werk nog altijd fierheid, overvloed, geluk en warmte uit.