Aquarius

Aquarius - 2011  (Eén van Simones laatste werken) 

De parelvissers

                                          H 103 x B 53 cm


Aquarius of Waterman is één van de sterrenbeelden van de dierenriem, die Simone geïnspireerd heeft tot het maken van dit wandtapijt.  Het sterrenbeeld Waterman is het grootste deel van het jaar zichtbaar behalve vanaf december tot februari, wanneer de zon in dit sterrenbeeld staat.  In de maand Augustus staat de volle Maan in de Waterman, dan overstroomt de Nijl en bevrucht het water de omliggende gebieden met rijke voedingsstoffen. Zo staat de waterdrager symbool voor de goden die de aarde voeden met levengevende energie. De eenentwintigste eeuw zou de eeuw van Aquarius worden, waarin de geestelijke vrijheid en zorg voor de aarde centraal staat.

Simone heeft het sterrenpatroon van de waterman weergegeven bovenaan het tapijt. Merkwaardig is ook dat ze met zeven metalen kraaltjes ook het Zevengesternte of de Plejaden erbij heeft gezet. Deze zijn niet direct gerelateerd aan de waterman. Maar ze zijn wel een opvallend groepje sterren dat ook Simone had opgemerkt aan de hemel

Je kan dit wandtapijt op twee manieren interpreteren.
In de eerste manier geeft Simone de waterman weer, die als een God of redder op een bark over de wateren vaart en nieuw leven brengt. Als de gevoelens en het verstand harmonisch samenwerken kan het universum weer opleven. Als het hart (hier een stralende zon), open is en het verstand (hier een sleutel op de buik), onze daden beheerst, dan kan er terug water vloeien in overvloed, dan zullen de sterren weer schitteren en de planten weer groeien, dan kunnen de vissen weer opspringen uit het water, dan zal de liefde voor alles wat leeft weer openbloeien.

In de tweede interpretatie is de Aquarius een kind, dat de laatste vis vasthoudt, want de mens heeft alles verknoeit en de boot is reeds aan de overvaart begonnen. Maar de mens heeft nog net de tijd om na te denken. De hartjes verwijzen naar Plato die ooit zei: "luister eens naar jezelf, alle weten zit immers in u". Als we ons hart openen en verbinden met de hartjes van het universum, en als we ons verstand gebruiken in harmonie met het leven zelf (geborgen in het ei en in onze buik), zijn we nog net op tijd om deze wijsheid te gebruiken om de toekomst te redden. Dit was de interpretatie die Simone gaf.
De vijf hartjes vormen een prachtige boog met de vis en de boot. Blauwe tinten stellen het water met golfjes en de lucht met heldere sterren voor.
De waterman in purper, de kleur van de hoogste trilling, geeft zijn spirituele kracht weer om alles te herschapen.
Het gezicht, de handen en voetjes zijn oude keramiekjes van Simone.
Dit voorlaatste wandtapijt is een pareltje, en een wens voor een nieuwe wereld waarin alles in harmonie leeft.