Heilwens vanuit de kosmos

Heilwens vanuit de kosmos - 2008

51x36 cm

Met dank aan simone Reynders,


Deze foto is genomen tijdens een feest in Filosofenfontein – Heverlee, de plaats waar ik Simone voor het eerst ontmoet heb. In de kapel liep toen een tentoonstelling van een deel van haar werken. Haar werken hadden de kapel omgetoverd tot een sterke, sacrale ruimte. Ik keek mijn ogen uit en voelde meteen de kracht die uit haar werk sprak. Wie was die vrouw die zoveel oude mythen en wijsheden opnieuw tot leven bracht? Mythen uit de christelijke cultuur maar evenzeer uit het Oude Egypte, uit de indiaanse cultuur en uit zoveel andere kringen en sferen met telkens een heldere weergave van leven, lijden, zoeken,…

Ik was diep onder de indruk omdat ik aanvoelde dat wat hier werd aangeraakt, samenspoorde met waar ik al zo lang naar op zoek was en wat ik slechts met mondjesmaat ontdekte. Wie was deze vrouw die mij voorging op een pad waarvan ik wist dat het ook het mijne was?...

Na de viering bestudeerde ik haar werken nauwkeuriger. Daarbij merkte ik een kleiner wandtapijtje op. Het werkje van 51x36 cm is uitgevoerd in prachtige blauwgroene tinten en verbeeldt drie spinnen die op gouddraden naar beneden zweven.

Vanuit de sterrenhemel, begeleid door blaadjes en bloemetjes vallen ze uit de hemelse boot die de Styx oversteekt en die zielen naar “de overkant” brengt. Daar landen ze in het malse groene gras ondersteund door de tenen van Moeder Aarde (Gaia) ,onderaan omgeven door drie mooie gele bladeren. Het werk draagt de titel “Heilwens vanuit de kosmos” (2008)

Het werk raakte mij onmiddellijk omdat ik in 2005 ontdekt had dat mijn totem een spin is. Bij de indianen is de spin het symbool voor Moeder Aarde, zij die het web weeft van leven en dood. Het was alsof het universum mij een hart onder de riem stak. De drie gele bladeren deden mij denken aan mijn drie kinderen en het grote blad aan mijn man. De boot was mijn zoektocht naar alles voorbij de dood… 

Ontroerd vroeg ik Simone voor wie zij dit werk had gemaakt. “Ik wist eigenlijk niet voor wie ik dit kleinere werkje heb gemaakt maar als je wil, kan je het kopen.” Dit contact werd het begin van een lange vriendschap, eerst via briefwisseling tussen Spanje en België, nadien via wederzijdse bezoeken in Bas-Oha of in Oud-Heverlee.

Voor mij was Simone een pionier in het doorgronden van het zijn. Onze gemeenschappelijke interesse voor geschiedenis vormde een sterke band tussen ons beiden. Dat ik in Leuven nog les had gehad van professor Lourdaux, mediëvist en expert kerkgeschiedenis, die een persoonlijke vriend was van Simone, bracht ons nog dichter bijeen. Sinds mijn bezoek in 2011 aan Abydos en Dendera werd het zoeken naar de geheime krachten van het Oude Egypte een gedeelde passie. Haar werk van de god Toth was haar zwanenzang: ze heeft het bewust zo gemaakt.


Ik ben Simone bijzonder dankbaar voor wie ze was, voor de wijze waarop ze in het leven stond, voor onze diepgaande gesprekken over zoveel verschillende thema’s, over de grote mysteries van het leven en over de alledaagse werkelijkheid, over dit leven en over vorige levens, over dood en hiernamaals, over zoveel culturen van vandaag en gisteren. Allemaal even inspirerend en indringend. Haar werken blijven mij begeesteren en ondersteunen.


Dankjewel, Simone!


Liesbeth Daenen