IchundDu

Ich und Du - 198o

B 80cm , H 134cm

Ich und du, is een van de meest abstracte werken van Simone. Het is fascinerend door de opbouw. Wie is Ich en waar is Du? Is de cirkel in het centrum Ich en de afdruk van de twee voeten opzij Du ... of omgekeerd? Staat de cirkel voor een eicel, en zijn er twee zaadcellen afgebeeld op de zijkant van het tapijt? Of is het midden een baarmoeder met daarin twee bevruchtte eicellen?
De cirkel kan ook een spel kaarten verbeelden?
Vreemd zijn de kleine voetafdrukken aan elke zijde. De tenen van de voetsporen staan telkens in een andere richting, naar elkaar kijkend, waardoor het niet de twee voeten van één persoon of kind kunnen zijn. Gaat elkeen een andere richting uit? De dualiteit kan je ook bemerken in de twee zijden van de zwarte “ strik” of anders gezegd: het bovenste deel is Ich en het onderste deel is Du... of omgekeerd.
Boeiend is ook de achtergrond, de gestileerde figuren achter de zwarte stof (cfr Keith Haring). Horror vacui, schrik voor de leegte?
Het kleurenpallet is voor Simone's stijl zeer ingehouden: zwart, wit, beige en blauwe boordjes... het geeft rust, diepgang aan het werk. Maar het is en blijft een mysterieus werk waarin de dualiteit van het zijn aangeraakt wordt: de tegenstelling mannelijk-vrouwelijk, figuratief-abstract, zwart- wit, jong-oud, vlak tegenover lijnenspel...