KosmosLuistert

De kosmos luistert - 2007

'De blinde harpspeler en de nachtegaal'   

Afmetingen 100cm x 100cm


Dit is een wandtapijt waar Simone zelf heel vaak naar verwees en erg fier over was... Een muzieklerares (vandaar het thema muziek) kreeg het als geschenk n.a.v. een speciale verjaardag. Simone wist te vertellen dat elke rijke Egyptenaar vroeger een blinde muziekspeler ter beschikking had en, zegt ze: van alle vogels zingt de nachtegaal het mooist!
Simone wilde in dit werk tegelijk uitdrukken dat dieren en mensen evenwaardig zijn: zij vormen samen de kosmos. Het blauwe water en de lichtblauwe lucht vormen de uiteinden van die kosmos.

Centraal in het doek krijgen de blinde Indische harpspeler en de nachtegaal een plaats. Vanuit de dagelijkse realiteit op aarde, doorheen (de schoonheid van) de natuur (het groene loof van de 2 bomen, de vissen in de zee, en meerdere 'oren' ) doorstraalt hun muziekspel de ganse kosmos tot aan de roze avondzon en de sierlijke sterren.

Het doek is afgezoomd met open friezen, met daarin notenbalken, solsleutels en noten. In de hoeken van het rechthoekig doek zijn solsleutels verwerkt als hoekversiering.

Rondom het doek is de levendige melodie uitgeschreven van de nachtegaal.