Liefde Codex Manesse

Hooglied - 1999

Ook genaamd : Canticum Canticorum

105 x 95 cmHet boek Canticum Canticorum of “lied der liederen”, wordt in het oude testament “het Hooglied” genoemd. Wat omvat of behelst het hoogste of belangrijkste lied? De Liefde, natuurlijk. Dit boek is dan ook een geheel van heel poëtische teksten die de ideale liefde tussen man en vrouw beschrijven. Ze worden toegeschreven aan koning David en werden gezongen bij bruiloften (ook tegenwoordig nog in vieringen).

Simone maakte van dit wandtapijt een pareltje van lijnen en kleuren om de liefde, basis van het leven, bron van vruchtbaarheid, te bezingen.
Centraal staat het minnekozen van een koppel. De hoofden met felrode lippen zijn zachtjes, strelend op elkaar gelegd; de ogen geplaatst in een verticale lijn; het hoofd van de man rust in de schoot van de vrouw.
De opgemaakte kapsels: zij met een gevlochten staart, hij met een krullenbos, hun geborduurde feestkledij met sjaal, zijn prachtig uitgewerkt.
Hun lichamen versmelten tot één geheel met handen die naar elkaar reiken.
Hun liefde straalt af op hun omgeving. Heel de natuur bejubelt hun vreugde. Het water aan hun voeten is vol van leven met kleurrijke vissen en planten. Rondom het samenzijn fluiten vijf vogels hun mooiste lied, de druivenranken in de lucht zijn een voorbode van hun vruchtbaarheid. De bloemenranken op de zijpanden vervolledigen de bloeiende liefde. Op deze wijze verbindt Simone de liefde tussen man en vrouw met de bloei en de vruchtbaarheid van heel de schepping.
Simone inspireerde zich op een afbeelding uit de Codex Manesse (1170-1330), Middelhoogduitse liefdeslyriek en uit “ Middeleeuwse Minnekunst” van Michael Camille.