Pallas Athene

Pallas Athene met uil - 2003 

De parelvissers

                               H 98 x B 78 cm


Pallas Athene is een van de belangrijkste Griekse godinnen. Zij was de godin van oorlog en vrede. Zij wordt meestal afgebeeld met een helm en een lans, doch zij voerde alleen oorlog als het niet anders kon, eerder om vrede te bewerkstelligen.
Daarnaast was zij de godin van de wijsheid, zeker als ze met een uil afgebeeld is, zoals hier. De uil met zijn grote wijze ogen ziet alles, zelfs in het duister ziet hij klaar. Pallas Athene werd geboren uit het hoofd van de oppergod Zeus.
Tevens was zij de beschermgodin van de handwerklieden en kunstenaars, zoals wevers. De olijfboom was aan haar gewijd. Zij beschermde steden en gemeenten, zoals Athene, en had op vele plaatsen daarom een heiligdom.
Meest opvallend in dit wandtapijt is de compositie. Het is alsof de uil en Pallas Athene één zijn, alsof de uil haar baby is. De handen houden de uil als een schild voor haar lichaam. Haar haren lijken veren en haar hoofd is een helm die open gaat. Rondom beiden staan de sterren en planeten, de ether of het universum.
Simone aanzag dit werk als een ode aan de eigenaars, die op een wijze manier, met veel inzicht, diplomatie en redelijkheid zorgden voor hun gezin en hun welbevinden en dit in prachtige combinatie met hun job.