Parelvissers

De parelvissers - 1981  

De parelvissers

Afmetingen 75 x 65 cm


Een man duikt in het water op jacht naar parels; in zijn linkerhand houdt hij een groot glitterend net vast versierd met zilverpalletjes, een ander leeg net zweeft langs zijn benen; zijn rechterhand is vrij om verder te duiken én parels te rapen.
2 personen in een rood bootje kijken toe of wachten de parelvisser op. Alle drie hebben ze een aureool rond het hoofd. De parelvisser een groter.
In het water zweven een parelsnoer, losse parels én open oesterschelpen. De schelpen zijn gemaakt uit zwarte kant.
De donkere achtergrond doet vermoeden dat het nacht wordt; de maan (met aura) weerkaatst en brengt kleurschakeringen in het water.
De boord bestaat uit vierkanten met een Sint Jacobsschelp en telkens 1 parel. De achtergronden verschillen lichtjes van elkaar in kleur (van roze, over blauw en grijs), vooral in de 4 hoeken. Een speciale eigenaardigheid (bewust of niet?): enkel in de rechterbovenhoek staat de schelp omgekeerd.
De eigenaar is zeer gehecht aan zijn wandtapijt. Hij is veel bezig met het Onderbewustzijn en herkent in de parelvisser iemand die diep onder water op zoek gaat: “daar moet het (onbewuste) te vinden zijn”.