Sjamaan

Sjamaan - 1997


Afm 75 x 50cm

Een sjamaan onderhandelt met de geesten en zorgt zo voor vrede en voorspoed voor de stam of voor geestelijke en fysieke gezondheid van een individu. Voor een sjamaan is de hele wereld bezield (=animisme)
Alles, van stenen tot planten, dieren en natuurverschijnselen zijn levende entiteiten, met een ziel, een levende kracht in zich, die zich telkens op een unieke manier uit.
De opleiding tot sjamaan bestaat erin om doorheen het uiterlijke te kijken naar de ziel, m.a.w. om hetgeen met de zintuigen waarneembaar is, te zien als een afspiegeling van het innerlijke. De sjamaan moet zijn persoonlijke ik-gebonden aspiraties of trauma's kunnen lossen ifv het grotere geheel.
Er zijn vele manieren waarop een sjamaan contact maakt met de geesten: door te mediteren, te vasten, te drummen, het gebruik van ratels, zich te isoleren, zich fysiek uit te putten, hallucinerende kruiden te gebruiken om in trance te geraken... Elke sjamaan zoekt zijn eigen methode.
Het is de opdracht van de sjamaan om via zijn eigen ziel contact te leggen met de energetische bron van alle leven die door zijn lichaam stroomt en tegelijk door alles en iedereen; dit is de basis van het sjamanisme.
Je kan een lichaam vergelijken met een boom. Langs de ruggengraat loopt een groot energetisch kanaal dat gevoed wordt vanuit de aarde; onder onze voeten bevinden zich de wortels van de boom (oa. onze voorouders). Deze levenskrachtzuil is verbonden met een ster of ankerpunt boven ons, waardoor inzichten, licht en warmte stromen.
Deze grote levensader heeft poorten of energetische openingen, “chakra’s” genoemd, waarlangs de energie stroomt: er zijn zeven grote chakra’s in het centrum van het lichaam en kleinere, langs kleinere meridianen, waarvan deze op handen en voeten belangrijk zijn.

Het keramiek van de sjamaan door Simone, geeft dit alles prachtig weer.
De rechtopstaande houding suggereert een rechtstreekse open lijn tussen hemel en aarde.
Het witte feestkleed, teken van zuiverheid, betekent dat het zware innerlijke werk gedaan is, klaar om de geesten te ontmoeten.
De voeten, verbonden met de eerste chakra (de stuitchakra), zijn verankerd in de zwarte klei van moeder aarde. De prachtige sterretjes op de voeten laten zien dat de energie geactiveerd is en verbonden met de voorouders, de mater. Deze oermoeder geeft vorm aan het leven, geeft ons een unieke  plaats in dit bestaan, zij is de aarde die ons lichaam altijd draagt en van voedsel voorziet.
Onder de navel (de 2° chakra), is een medicijnwiel weergegeven, het rad van fortuin, de weg van elk  leven. Het symboliseert dat al wat is, als een eeuwige beweging, telkens opnieuw ontstaat, groeit, bloeit, vergaat, sterft of rust. Het centrum van het medicijnwiel symboliseert de grote geest, de grote Manitoe, waarin elke  ziel kan rusten.
Hoger, in het midden van het lichaam is de derde chakra. Deze IK-chakra is  hier weergegeven door drie veren. Een zeer mooi beeld want ze symboliseren dat het individuele ik opzij gaat voor de verbinding tussen hemel en aarde.
De vierde chakra, de hartchakra, heeft een lichtgroene jade kleur en wordt  beschermd door een rechthoekig medaillon. De kern van het hart, de pure liefde is een stralende kracht naar buiten, weliswaar beschermd door verbondenheid met de schouders en de geest.
Het dubbel halssnoer geeft de keelchakra weer. Haar stem verbindt, creëert cirkels.
Zeer sterk is hier, tussen de wenkbrauwen, de zesde chakra weergegeven: Het derde oog. Dit is de verbinding met de paranormale wereld, met hetgeen zich buiten het fysieke afspeelt, het innerlijke, de geesten. Het is alsof de zon zich opent, alsof het licht doorbreekt, verbonden met een band van opstaande driehoeken: deze geven de lijn van de energie en beschermende kracht weer.
De zevende chakra bevindt boven op de kruin van het hoofd, de kruinchakra.
Heel opvallend creëerde Simone de handen met ogen vol ondersteunende energie die alles zien en stralen om anderen te helpen door het doorgeven van het licht.  
Op de achterzijde van het beeld boetseerde Simone een levensboom en zie je hoe de energie erdoorheen stroomt en blaadjes/leven brengt. Het krachtigste is de spin of de zeester onderaan, die zo mooi de verbondenheid met haar wortels weergeeft.
Hierdoor laat Simone zien dat de sjamaan niet op eigen kracht werkt maar via de verbondenheid met alle Zijn/Moeder Aarde.